Folklorni ansambl: ,,Kosovski Božuri- Oakville, Kanada

Folklorni Ansambl Kosovski Božuri osnovan je 1984. godine.

Ansambl se sastoji od blizu 80 članova uzrasta 4-20 godina.

Njihovi članovi svu radost folklora i pesme dele sa misijom očuvanja srpske folklorne tradicije u Severnoj Americi.

Igrače možete videti na većini naših crkvenih funkcija, uključujući godišnju proslavu Svetog Save i Folkloramu koja se održava poslednjeg vikenda u aprilu mesecu. Članovi folklora takođe putuju po Kanadi i Americi a imali su i par zapazenih nastupa u Srbiji.

Putovanjima i gostovanjima članovi stvaraju dugotrajna prijateljstva sa drugom pravoslavnom decom. Božuri su neprofitna, volonterska organizacija, čiji se roditelji udružuju kako bi pomogli svojoj deci da održe svoju tradiciju stvarajući uspomene i prijateljstva koja će trajati celi život. 


Misija Folklornog Ansambla Kosovski Božuri je da stvori i održava raznovrsne duhovne i kulturno-obrazovne programe da bi duhovno i kulturološki obogatili mlade ljude. Takodje da pomogne mladima da bolje razumeju svoju veru, istoriju, kulturu i tradiciju te promoviše i uspostavi blisku i aktivnu društvenu i omladinsku zajednicu radi očuvanja i stvaranja zdravijeg i ispunjenijeg života. Mladi ljudi time postaju dobri članovi društva i daju pozitivnu sliku naše zajednice, vere i nacije svetu oko nas.

Veoma često se na njihovim nastupima mogu čuti igre, pesme i kola sa juga Srbije, pa se često na njihovom repertoaru može videti i čuti Gnjilansko kolo i pesme i igre iz Vranja.


U trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi ceo svet a vezano za pandemiju COVID 19 roditelji volonteri i deca su uz sjajnu organizaciju ipak uspeli da počnu sa sezonom 2020/21. Uz sve propisane mere jer sigurnost dece je na prvom mestu, Božuri nastavljaju sa radom sa Teodorom Prostran koja veoma uspešno prenosi znanje na naše mladje grupe i sa Ljubomirom Lukom Popovićem dobro poznatom u folklornim krugovima koji će raditi sa starijim ansamblom.

Uz divnu decu, sjajne roditelje, stručan pedagoški kadar i podršku koja se Ansamblu Kosovski Božuri nesebično pruža, sigurni smo da uspeh neće izostati a to će se i pokazati nadamo se u skorije vreme jer su se deca poželela nastupa, putovanja i druženja. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *