-,,Zatečena si istinom? Ali zašto? Sačekaj doneću ti šečer i vodu. Uletela sam u kuhinju,nasula vode u čaši, dodala šećera i hitro se vratila u sobu.

-,,Uzmi, biće ti bolje” -pružila sam joj čašu.

-,,Ne želim”-rekla je oštro.

-,,Uzmi,molim te. I ljutnja se lakše podnosi kada se razblaži. A šećer će utopiti tugu, znaš”-šalila sam se malo sa njom.

-,,Ti se to šališ sa mnom”?-odbrusila mi je.

-,,Ne, ozbiljna sam”- pravdala sam se.

-,,Znaš, imam samo jednu molbu za tebe”- umilnim glasom sam joj rekla.

-,,Reci”.

-,, Molim te ne pokušavaj više spojiti nespojivo.Neke ljude ne možeš spojiti a još ih manje možeš prisiliti na kontakt ako to oni sami neće. Karakteri su čudo, nije to drvo da se brusi. Ljude ne možeš oblikovati ,niti im možeš nametati volju. Prihvati njihove potrebe i poštuj ih”.

-,,Oh, rekla sam ja da ćeš me ti ubiti tim tvojim razumevanjem svih ljudi. Ali…izgleda da si u pravu.Teška srca priznajem. U redu, pokušaću”-rekla je ljutito.

-Ah ne,ne… Ovoga puta nema pokušaću.Obećaj mi”- bila sam uporna.

-,,Dobro obećavam.Psiholog si na poslu, psiholog si mi i u kući. Kako ti samo ne dosadi da to radiš po čitav dan”? – opet je prkosila iako sam ja videla onaj krajičak osmeha koji je najavljivao predaju.

-,,Pokušaj molim te. I samo još nešto “-rekla sam.

-,,Pobogu zar ima još nešto”? – pitala je iznenadjeno.

-,,Da. Ne guraj više probleme pod tepih. Od količine tih problema nastalo je brdo i zato smo se svi sapleli o njega. Bude li još jednog brda, bojim se da ćemo se od siline pada svi raspasti na sitnice i više se nikada nećemo sastaviti. Razumeš?Prikrivanje problema nije rešenje. Molim te prihvati istinu i pusti nas da živimo sa istinom kakva god ona bila. Znam da ti se istina ne svidja ali je to naša realnost. Neću da živimo više u lažima”.

-,,Dobro.Opasna si ti mala,znaš. Kako me samo obrlatiš za kratko vreme i to sve uz osmeh. Umeš ti sa mnom. Ali volim ja tebe jer znam da sve radiš za moje dobro”-rekla je ona rasterećena za jedno veliko nezadovoljstvo.

Odahnula ona, odahnula ja a Boga mi najviše odahnula istina što se konačno otrgla iz kandži laži i stanja trpljenja.

Istina je zakon,kakva god ona bila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *