Жанка Стокић -славна српска глумица

(Преузето са мог инстаграм профила @tatjana__art)

Жанка Стокић је била славна српска глумица.

Одиграла је на стотине позоришних улога и снимила филм под називом: ,,Грешница без греха”.

Била је глумица раскошног талента,веселе природе и боем у души. Живела је за позориште и цео свој живот посветила је глуми.

На приватном плану, имала је несрећу да је била на удару злобних и уских схватања комунистиста који су је из чисте љубоморе јавно осрамотили,прогласили је издајником и нарушили јој кредибилитет,што је Жанка јако тешко поднела.
Несрећна Жанка,некада најславнија српска глумица,била је у затвору и осуђена ( скоро и погубљена у том процесу) од стране комунистичког режима у послератној Југославији као сарадник окупатору током Другог светског рата, само зато што је наступала током ратних година.
Глумила је да би се прехранила и купила лекове за дијабетес,болест коју је добила током рата.

Јавно осрамоћена само због своје љубави према глуми, Жанка се потпуно повукла из јавног живота. Умрла је само три дана после добијене вести да су јој комунистичке власти поново дозволили да глуми.
Ни држава а ни културни радници јој нису подигли споменик након смрти.

Споменик јој је подигла служавка којој је Жанка оставила део свог наследства.
Колико год да је неко хтео да наруши углед наше славне глумице, остаје мит о непревазиђеној Жанки Стокић као најславнијој српској глумици, мит о звезди која и данас сија истим сјајем као у време када је највише радила и дала српској култури.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *