Даница Томић- прва жена пилот у Србији

(преузето са мог инстаграм профила @tatjana__art)

Даница Томић је прва жена пилот у Србији.

Имала је ваздохопловну дозволу краљевине Југославије као прва жена целе краљевине, те се као таква винула у небо и променила границе мушко-женских професија.

У време када је женама било место само у кући,када је врхунац забаве био излазак на корзо а домети се мерили вештином савладавања рецепата разних посластица, Даница Џени Томић, је маштала о небеским висинама.

Неустрашива, амбициозна и стрпљива, дуго је читала књиге о авионима и летењу које је могла да пронађе у то доба,све док није дошло време да и сама седне у пилотску кабину. Године напорног рада су се исплатиле- ушла је у историју као прва жена пилот у старој Југославији. Било је то тридесетих година прошлог века, у доба када је ваздухопловство важило за мушко занимање.

Даница је нашла срећу међу облацима. Небо је било њен терен у коме се она одлично сналазила а та игра између облака за њу је представљало право уживање.
Даница је знање ,,крала” од свог супруга,мајора Миодрага Томића,команданта шестог ваздухопловног пука.

Била је у прилици да ужива у привилегијама које је његова позиција доносила.

Даница је могла своје време трошити код светских модискиња,наручујући најсавременију чипку из Париза, док је чекала супруга да се врати кући.

Али,то велика Даница Томић није хтела. На земљи се осећала као у кавезу а на небу је летела слободно попут птица.

Мирис бензина и уља су јој били дражи од парфема. Брујање мотора јој је звучало као најлепша песма. Била је права дама и зато је плесала небом у великом стилу у складу са амбицијама које је носила у себи.
Тако храбра и одважна, остала је упамћена као прва српкиња авијатичар.

Наша, Даница Томић❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *