Бранислав Нушић

Бранислав Нушић је славни српски писац романа,драма,прича ,есеја и зачетник реторике у Србији. Такође је радио као новинар и дипломата.Он је био грађанин света,те је тако живео у многим земљама,попут Италије,Француске,Швајцарске итд.

Живео је и у Битољу,Сарајеву и Приштини где је радио као конзул. Тада је створио своје чувено дело :,,Писма конзула” у којем описује страдања свог народа на тим просторима.
Након тога,настанио се у Београду где је примљен за редовног члана Српске Академије наука и уметности.

Писао је народним језиком,описивао је ситуације које су се дешавале народу и народ га је управо због тога и волео. Његова чувена дела имају једну специфичну ноту а то је да се непрестано понављају у реалностима,од времена стварања па до данас.

Данас су само,,Госпође министарке“замениле фијакере са скупим лимузинама,. Чувени ,,Др” је нажалост и данас актуелан јер је могуће купити и данас лажне дипломе итд.
Без дела Бранислава Нушића,српска позоришна сцена и култура уопште би биле сиромашна.
Бранислав Нушић је дао велики допринос развоју српске културе и оставио неизбрисиви траг као човек који је на културан и духовит начин описао време у коме је живео и менталитет сопственог народа којег је волео са свим врлинама и манама.
Велико богатство једног народа је имати писца таквог квалитета а истовремено великог патриоту и родољуба који је у потпуности био предан својој историји и култури.

Писац светског калибра а наш, Бранислав Нушић. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *