Српска Православна Црква Светих Апостола Петра и Павла у Оквилу.

Пише: Татјана Станић

На аутопуту бр. 5 у Оквилу  налази се црква која је прави бисер Православља. Иако мала, она светли својом племенитом мисијом да очува Православље и окупља српски род.

Настанак цркве

Због повећаног броја Срба  и  немогућности да Црква у Хамилтону стигне да посвети пажње свим верницима у Оквилу, сасвим спонтано у разговору са оцем Стевом Стојисављевићем, Парохом из Хамилтона ,родила се идеја да Оквил добије своју засебну цркву.

Схвативши значај благослова да у свом граду имају сопствену цркву, Срби из Оквила су се самоиницијативно организовали и 1983. године купили земљиште површине 10 екера на којем је изграђена Црква Светих Апостола Петра и Павла. Људи су се организовали у једно тешко време са племенитим циљем а то је да се могу окупљати, Богу се молити, да могу саборовати, дружити се и чувати традицију.

Од тог времена па до данас, српска црква у Оквилу је сачувала своју мисију, тако да она има изузетно велики значај за локалне Србе јер је то и сада место окупљања Срба за време литургије и дружења за време свих празника.

Примарни циљ цркве

Приоритети цркве у Оквилу су пре свега, духовни и културни развој односно очување традиције Српског народа са циљем да људи не забораве свој језик и обичаје.

Црквена Управа на челу са Драганом Пространом и Протом Драгомиром, дају своје доприносе да црква у Оквилу живи.

Протајереј-ставрофор Драгомир Нинковић је 1. октобра 2019.године одлуком надлежног Епископа канадског Др.Митрофана, постављен за Пароха парохије оквилске при храму Светих Апостола Петра и Павла.

У цркви се сваке недеље и празницима одржавају литургије на којима се верници осете поносним што су припадници Српског народа.

Међутим, осталим данима црква је затворена јер  свештеник живи 70 километара далеко од цркве у Оквилу. То оставља простора за размишљање о постојању парохијског дома у будућности  или било ког другог решења везаног за становање свештеника у близини цркве. Јер када свештеник живи при цркви, онда и црква живи за своје вернике сваког дана. Људи би били слободни да дођу у храм када год пожеле јер би знали да је црква увек отворена.

Међутим, више од десет година црквено имање је под знаком питања јер држава има неке друге планове.

Епархија канадска, Црквена управа, председник Драган Простран и Прота Драгомир су се грчевито борили за очување цркве у Оквилу. Решење дугогодишњег проблема је на видику, те се сви надају да ће уз Божију помоћ све протећи онако како је планирано.

У оквиру цркве функционише и Коло Српских сестара са председницом Мирјаном Јанковић на челу.

Марљиве руке вредних жена су увек ту за припреме разних прослава, слава, Божића, Бадњег дана, Ускрса али и парастоса.

Фолклорни Ансамбл ,,Косовски Божури,, при цркви у Оквилу, основан је 1984. године и састоји се од близу осамдесет чланова, узраста од 4 до 20 година. Њихови чланови, сву радост игре и песме, деле са мисијом очувања српске фолклорне традиције у Северној Америци. Иницијатива је створити разноврсне културно-образовне програме који ће духовно обогатити младе људе и помоћи им да боље разумеју своју веру,исторују, културу и традицију. Тиме млади људи постају добри чланови друштва и шире позитивну слику наше заједнице,вере и нације у свету око нас. Упркос тренутној пандемији, волонтери и деца су уз сјајну организацију ипак успели да почну са радом у сезони 2020/21 године.

Уз поштовање свих прописаних мера, јер безбедност деце је најбитнија, Божури настављају са радом са стручним педагошким тимом у саставу Теодоре Простран и Љубомира Луке Поповића.

С обзиром на то да смо далеко од матице, сви наведи људи се удруженим снагама труде да сачувају дух огњишта у туђини што је чин вредан поштовања.

Више о Православној цркви у Оквилу можете видети на сајту: www.serbianchurchoakville.ca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *