Грачаница – краљица међу манастирима

Манастир Грачаница, на Косову – Србија, је задужбина краља Милутина, подигнут је између 1315. и 1321. године. По народном предању, краљ Милутин је заспао пред битку на реци Грачанки, у сну му се јавио анђео Господњи рекавши му да ће победити и да из захвалности Господу Богу, за помоћ која му је пружена, треба да сагради цркву чији ће му се облик приказати. Пробудивши се, краљ је на небу угледао бели облак који је имао облик цркве. Пошто је заиста победио у том боју, позвао је најбоље мајсторе – градитеље и наредио им да започну градњу небесне цркве.

Манастир Грачаница је један од најзначајнијих споменика старе спрске културе.

У цркви се налазе фреске које приказују родослов династије Немањића, копија из манастира Дечана, затим лик краљице Симониде,жене краља Милутина и кћери византијског цара Андроника другог.

Краљ Милутин и његова супруга краљица Симонида, византијска принцеза, приказани су у централном луку као владари којима сам Господ даје власт преко анђела који на њихове главе спуштају круне. 

Манастир припада Епархији рашко-призренској Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Након рата на Косову и Метохији 1999. године у манастир Грачаницу је пренето седиште епископа рашко-призренског који је морао да напусти Призрен.

Манастир је постао не само духовно већ и национално и политичко средиште српског народа на Косову и Метохији.

У њему се свакодневно организују бројни скупови и састанци са међународним представницима са циљем да се обезбеди опстанак и живот српског народа на Косову и Метохији.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *